Couperose

Couperose of spinnaevi’s zijn chronisch verwijde, uitgezette of gesprongen haarvaatjes als gevolg van vaatwand verslapping.
Vaatjes kunnen ​nooit vanzelf verdwijnen . 
De plaatsen waar dit vooral voorkomt zijn de neus, het voorhoofd en het gebied van de wangen. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkels zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Dit wordt veroorzaakt door verslapping van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes. In het haarvaatje blijft dan continu bloed staan en is functieloos geworden.

Wat is coagulatietherapie?

Met een steriel wegwerpnaaldje verbonden met een electrode wordt er een kort stroomstootje gegeven waardoor de wandjes van het haarvaatje samensmelten. Het rode lijntje verdwijnt.
De behandeling is vrij intensief maar erg dankbaar.
Voor een optimaal resultaat zijn meestal meerdere behandelingen nodig met een tussentijd van 4 weken zodat de huid eerst weer hersteld is.
Met een steriel wegwerpnaaldje verbonden met een electrode wordt er een kort stroomstootje gegeven waardoor de wandjes van het haarvaatje samensmelten. Het rode lijntje verdwijnt.

Nazorg

Vermijd 2 weken lang direct zonlicht. Gedurende 48 uur zo droog mogelijk te houden, en daarna te wassen met lauwwarm water zonder zeep over de behandelde zones. 
Dit i.v.m. pigmentenafwijkingen. Ga je wel naar buiten zorg er dan voor dat je een sunblock of minstens factor 30 aanbrengt.
De huid is rood en eventueel opgezwollen. 
De eerste uren na de behandeling dient u de huid zoveel mogelijk te ontzien. Koelen is toegestaan om het eventueel voorkomende branderig gevoel tegen te gaan. 

Nabehandeling

Men spreekt van couperose (of spinadertjes) wanneer er in het gezicht verwijde adertjes te zien zijn waardoor de huid rood kleurt.

Teleangiëctasieën

Dit zijn chronisch verwijde bloedvaatjes in het gezicht en zorgen vaak voor ontsierende roodheid van het gelaat (appelwangen).

Spider naevus

Ook wel spinnetjes genoemd. Dit is een soort speldenknop met centraal een grote rode vaatbultje, waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten bij een spin.

Rosacea 

Dit zijn rode bultjes, puskopjes en kleine zwellingen, voornamelijk op de wangen, kin, neus en het voorhoofd.