Acne

Voor de behandeling van acne bestaat geen standaard methode, het is maatwerk. 
Flinke ontstekingsverschijnselen bij acne vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters en puistjes. De ernst van de aandoening, bijbehorende klachten, het optreden van littekenvorming maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen welke behandelmethode(n) of middelen het meest effectief zijn bij het bestrijden van acne.
Door een hormonale verandering wordt de talgklier vergroot en geactiveerd, met als gevolg een vet glimmende, onreine huid. Doorgaans normaliseert zich het huidbeeld na de puberteitsfase weer. Bij ernstige onzuiverheden van de huid blijven echter levenslang littekens achter. Daarom is het verstandig, vroegtijdig met de juiste verzorging van de huid te beginnen, om de vorming van littekens te voorkomen. Huidproblemen, mee-eters en puistjes zijn echter niet alleen een puberteitsverschijnsel.

Oorzaken

  • Hormonaal (puberteit/hormoonbehandelingen)
  • Allergie (cosmetica/voeding/stoffen etc.)
  • Voeding algemeen
  • Erfelijkheid (zie vaak ouders)
  • Overmatige verhoorning van de huid

Behandeling van acne

Tijdens intakegesprek wordt besproken welke behandeling voor jouw huid het meest geschikt is. 
Ook wordt het te verwachten resultaat van de acnetherapie besproken. Bij langdurige en intense vormen van acne worden vaak de behandelingen van de huisarts of specialist gecombineerd met die van een schoonheidsspecialist. 

Hayoun methode

De acnetherapie start met het toepassen van verschillende (diepte) reinigingsmethoden, die worden afgestemd op het te behandelen huidtype. Onderdeel van de reiniging is het verwijderen van puistjes en mee-eters. 
Door regulering van overmatige talgproductie wordt de kans op talgklierophopingen die tot ontstekingen en littekens kunnen leiden verkleind. De intensieve acnebehandeling gaat volgens de hayoun methode, een behandeling van 60 min met een intensieve reiniging en afsluitend een salicylpeeling. Voedingsadvies speelt een belangrijke rol. Door peeling van de huid worden dode, losse huidcellen verwijderd zodat poriën minder blokkeren. Door regelmatige peeling van de huid ontstaan mee-eters minder snel en de talg zal normaler afvloeien waardoor talgophopingen minder snel ontstaan, de acne zal hierdoor verminderen. 

De thuisverzorging van de acnehuid, met een mooi woord zelfmanagement, is erg belangrijk om een optimaal resultaat te behalen bij de acnetherapie. Onderdeel van de acnetherapie is het geven van voorlichting voor de thuisverzorging van de huid.

Er zijn zorgverzekeraars die gedeeltelijk of geheel de kosten vergoeden. Check uw polis.